Din guide til køb af kølerum:
11 gratis råd til dig!

Der er mange ting du bør overveje forud for anskaffelse af kølerum eller fryserum. Processen kan være kompleks, men som mangeårig leverandør af 1000-vis af kølerum, fryserum, klimarum og testrum har vi stor erfaring, som vi gerne vil dele med dig.

1) Vælg en leverandør du har tillid til

Det er vigtigt at vælge en leverandør, som du har tillid til og som tager sig tid til at sætte sig ind i dine behov. Det kan være en rigtig god idé at få en fagmand forbi for at se, hvor kølerummet skal opstilles. Er det tiltænkte lokale egnet eller har han andre forslag? Valg af kølerummets placering kan vanskeliggøres af begrænset plads, fredede bygninger m.v., men det er muligt at lave en god indretningsløsning i langt de fleste tilfælde.

Når du har fagmanden på besøg vil du kunne forklare ham, hvordan du bruger kølerummet og, hvordan din arbejdsgang er. Hvor ofte du skal du ind i kølerummet osv. En kølemand vil desuden komme med råd til, hvilken type køleaggregat, der vil være oplagt til dit kølerum på det konkrete opstillingssted. I vil desuden kunne afstemme forventninger til budget.

Hos Dæncker tænker vi i kølerum og laver dagligt mange kølerumsløsninger til mange forskellige brancher. Vi sælger via din lokale kølemand, som rådgiver og servicerer dig i hele købsprocessen. Vi arbejder fast sammen med CELLTHERM, som er en af Tysklands største producenter af kvalitetspaneler til kølerum og fryserum. CELLTHERM er kendt som en af de mest fleksible producenter, med stor erfaring i skræddersyede kølerumsløsninger. Sammen med kølemand og producent er vi et stærkt trekløver som står til din rådighed!

Vælg en fagmand - der ved hvad han har mellem hænderne

Vælg en fagmand – der ved hvad han har mellem hænderne

Det kan være svært at vurdere et kølerumspanel med det blotte øje, du skal holde øje med følgende…

2) Isoleringen – vælg et kølerumspanel med god isoleringsevne

Husk at vælge en god isolering til dit kølerum og fryserum. De fleste kølerumspaneler på markedet er opskummet med polyuretan (PUR), som er det bedste isoleringsmateriale til modulrum. I CELLTHERMS paneler bruges en meget miljøvenlig vandbaseret PUR skum, komplet fri for CFC, HCFC og HFC, som overholder de nyeste EU-Halon forskrifter. CELLTHERMS paneler har en rumvægt på 40-45 kg/m3, hvilket forbedrer den i forvejen overlegne isoleringsevne. Resultatet er minimerede energiudgifter.

Vi anbefaler 80 mm isoleringstykkelse til kølerum og 100-120 mm til fryserum. Til lavtemperaturrum med temperaturer under -30 grader C anbefales 150 mm paneler.

3) Overflader – vælg et panel med robuste overflader

Der er forskel på, hvor tykke plader producenterne anvender på kølerumspanelerne. Det har noget at sige for stabiliteten og robustheden af kølerummet. Jo tykkere plader, jo mindre risiko for trykskader og buler, når I bugserer med kasser i rummet. 

Overfladerne på CELLTHERM standardpaneler er en galvaniseret stålplade (kunststoflakeret hvid blyfri RAL 9002) med en tykkelse på 0,63 mm. Det er også muligt at vælge rustfri beklædning med 0,8 mm tykke plader.

Du kan få dit kølerum med den overflade der passer til dit behov

Du kan få dit kølerum med den overflade der passer til dit behov

4) Samlinger – vælg et kølerum med tætte samlinger

God hygiejne er alfa og omega i dit kølerum. Hvis samlingerne mellem kølerumspanelerne har sprækker eller fuger kan skidt og snavs være svært at komme til livs. Ligeledes kan utætte fuger føre til isdannelse og energitab. De fleste producenter bruger låse mellem væg og gulvpaneler, men nogle producenters brug af hjørnestolper og/eller vinkelskinner mod gulv/loft kan være problematisk.

Samlingerne mellem CELLTHERM panelerne er hermetisk lukkede fordi der anvendes stærke excentriske låse. Disse låse anvendes ved alle samlinger, også mellem vægge og loft samt gulv. Dette betyder, at rummet har en fremragende stabilitet og robusthed, hvilket i sidste ende betyder en lang levetid. Sågar skillevægge i et kombi-køle-/fryserum fastgøres med excentriske låse.

CELLTHERM panelerne spændes sammen med excentriske låse

CELLTHERM paneler spændes sammen med excentriske låse

5) Vælg et kølerumsgulv, der kan klare mosten?

Det er meget vigtigt at afklare, hvilken belastning kølerumsgulvet udsættes for. Skal gulvet foruden persontrafik holde til kørsel med vogne eller trolleys? Skal gulvet også kunne klare kørsel med palleløfter eller truck? Hvor hyppig er kørslen med tunge paller? osv. Det kan svare sig at gøre sig umage i afdækningen af behovet, da valg af et forkert gulv kan blive en dyr omgang.CELLTHERMs kunststofbelagte standardgulv (GFK) er robust, holdbart, billigt og skridsikkert. I langt de fleste tilfælde er dette gulv den uovertrufne løsning, når omkostninger og fordele gøres op. Sortimentet af gulvtyper spænder dog over en mængde andre gulve herunder mange rustfri varianter – ring gerne på tlf: 6481 3111 for en snak om mulighederne!
Montage af 2 mm rustfrit gulv i CELLTHERM kølerum

Montage af 2 mm rustfrit gulv i CELLTHERM kølerum

6) Det kan betale sig at få et skræddersyet kølerum

Det er nemt at finde et billigt standard kølerum, men der kan være andre vigtige faktorer end prisen. En effektiv udnyttelse af din lagerplads er afgørende. Måske kan du få bedre udnyttelse af dit lagerlokale, hvis kølerummet leveres med et indhak, som går uden om en faldstamme eller en søjle i bygningen. På den måde får du mere plads til dine varer, idet du ikke er nødt til at udelade en hel niche med søjler, faldstamme eller andre forhindringer. Ved opstilling af kølerum i en kælder med lavt til loftet og loftsbjælker kan en løsning med et forsat loft være eneste mulighed.

CELLTHERM kølerum med rulleport og skråt loft

CELLTHERM kølerum med rulleport og skråt loft

7) Vælg det rigtige køleanlæg til dit kølerum

Til små kølerum kan du med fordel anvende et kompakt køleanlæg, som er monteret på siden af kølerummet. Det er en god økonomisk løsning. Det er dog ikke altid en god idé. Hvis kølerummet er opstillet i et varmt køkken eller i et varmt, trangt lokale, vil det integrerede køleaggregat få problemer på sigt. Vi anbefaler dig altid at tage din kølemand med på råd, når du skal vælge køleanlæg til dit kølerum. Kølemandens viden er guld værd for dig – for han har stået i samme situation mange gange før – og han kender til alle løsninger: kompaktkøleanlæg og splitanlæg – hvor kompressoren flyttes til et tilstødende lokale eller udendørs.

Vi sælger altid via en fagmand, som kan vejlede dig ud fra de fysiske forhold på stedet. Når du har truffet din beslutning er det kølemanden som står dig bi med montage af kølerum og installation af køleanlæg, herunder evt. trækning af kølerør. Det er også kølemanden, der foretager serviceeftersyn på kølerum og køleaggregat efter montage. Med dette koncept er du på intet tidspunkt i processen overladt til dig selv.

Rivacold ME Easy splitanlæg til køl og frys

Rivacold ME Easy splitanlæg til køl og frys

8) Hvilken dør skal jeg vælge til mit kølerum?

Døren er kølerummets visitkort og en af de mest belastede dele af kølerummet. Det er vigtigt at vælge en solid kølerumsdør med et godt greb. I 8 ud af 10 tilfælde vælges en hængslet dør – hyppigst 1- fløjet, men også af og til 2. fløjede døre. Denne hængslede dør er en holdbar og økonomisk løsning.

Som bruger skal du dog være OBS på, at der findes andre dørløsninger. Ved hyppige døråbninger kan svingdøre eller skydedøre være at foretrække – også hvis I skal ind og ud af rummet med et køretøj. Store lagerrum kan forsynes med rulle- eller sektionalporte, mens glasdøre med hylder er den rette løsning i detailbutikken. Til køletunneler til fødevare-produktionslinjer eller til sager med kistekøl leveres ofte mindre luger. I nogle sager er branddøre til køl og frys foreskrevet. Til eftermontage i eksisterende kølerum fås kølerumsdøre med klemkarm.

Kølerumsdør med inspektionsrude

Kølerumsdør med inspektionsrude

9) Kan jeg udvide eller flytte mit gamle kølerum?

Måske får virksomheden vokseværk og jeres behov for kølekapacitet øges. Måske flytter I domicil og får brug for at flytte kølerummet. Det er ærgerligt og dyrt at kassere det gamle kølerum. Undersøg i stedet om de eksisterende paneler kan flyttes og suppleres af nye elementer.

CELLTHERM rummene er konstrueret med kraftige excentriske låse, som uden problemer kan låses fra hinanden og samles igen – op til flere gange. Hvis I står overfor en udvidelse ligger vi inde med de gamle produktionstegninger, så vi let kan lave en tegning/oversigt over det nye udvidede rum – med placering af gamle og nye paneler.

10) Indret rummet med reoler

Kvadratmeterne i kølerummet er dyre og det gælder om at udnytte pladsen optimalt. Desuden er det lettere at holde orden i råvarerne, så de bruges i den rigtige rækkefølge og ”gamle” varer ikke putter sig. Ved at arrangere råvarerne på hylder lettes rengøringen, hvorved der også opnås bedre hygiejne. Ligeledes undgås løft af tunge kasser fra gulvhøjde, hvilket er godt for arbejdsmiljøet!

Vi tilbyder fødevaregodkendte reoler til kølerum af kvalitetsmærket HUPFER. HUPFER reolerne fås i kunststof, aluminium eller i rustfri stål. De kan leveres i flere dybder og højder. Kontakt os gerne for et tilbud med tegning.

Grøntkølerum

Grøntkølerum

11) Tilbehør til dit kølerum

Der findes forskelligt tilbehør, som optimerer nytteværdien af dit kølerum.

Opkørselsramper: Ved hjælp af en opkørselsrampe kan vogne og rullebure nemt skubbes ind i modulrummet.

Lamelgardiner: Lamelgardiner er en enkelt måde at reducere strømforbrug på i kølerum og fryserum.

Indespærringsalarmer: Pego, lovpligtigt alarmanlæg komplet. Standard sæt med genopladeligt batteri og indbygget oplader.

Vippestangsgreb: Vippestangsgrebet er et populært dørgreb som alternativ til jumbogrebet. Det kan let åbnes ved hjælp af albuen uden at du behøver sætte de varer fra dig, som du bærer.

Fenderlister: Til beskyttelse af modulrumsvægge og døre mod stød og påkørsel.

Gulv-, lofts- eller vægafdækningsplader: Når kølerummet er monteret, kan montagen afsluttes med afdækningsplader mod loft og væg. Disse udarbejdes på mål efter kundens ønsker. Til afdækning af underlægningsringe eller strøer fås afdækningsprofiler med eller uden luftslidser.

Vi rådgiver dig gerne om øvrigt tilbehør og reservedele til kølerum. Vi er lagerførende med de mest gængse CELLTHERM reservedele som du kan få leveret fra dag til dag.

Bagerkølerum for bagerstik

Bagerkølerum med fenderlister på fronten

Lone Dæncker - Salg og rådgivning

Lone Dæncker

Salg og rådgivning
Direkte mail:
ld@daencker.dk

Dæncker Køleinventar bygger på
mere end 30 års erfaring 

Luk menu